fredag 18 mars 2011

Parmaskinka... En delikatess

Parmaskinka är något som jag nästan alltid har hemma. Man kan göra så mycket gott med denna delikatess. Härliga smörgåsar, sallader, små tilltugg, pizza mm.

Idag slog jag på stort och gjorde två enorma smörgåsar med philadelfiaost och soltorkade tomater med romasallad med rödlök, gurka och cashew nötter...
...SÅ Gott!



Här är lite fakta om denna delekata skinka hämtad från Wikipedia.

Parmaskinka - eller ibland endast Parma, är en benämning som i Sverige används för flera typer av lufttorkad skinka eller prosciutto. Benämningen har sitt ursprung från "Prosciutto Crudo di Parma" som är en av de mest kända sorterna av lufttorkad skinka.

Äkta parmaskinka:

  • Får endast tillverkas i en viss del av provinsen Parma.
  • Får inte innehålla några tillsatser förutom sicilianskt havssalt.
  • Tillverkas bara av grisar uppfödda i elva utvalda regioner i centrala och norra Italien.
  • Lufttorkas och lagras i minst ett år i hårt styrd temperatur och luftfuktighet.
  • Granskas med en nål av hästben på fem olika ställen av en oberoende inspektör innan den godkänns.
  • Är stämplad med en femuddig hertigkrona och försedd med datumsigill där varje steg i processen kan spåras, från slakteri till inspektör.
  • Förpackningar är försedda med texten "Prosciutto di Parma", ett ursprungsskyddat namn.
 
Ha en skön helg allesammans! Kram på er!

♥ Mitt vita sköna hem ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar